Mogelijke bijgeluiden tijdens vrieskou en volledige stuuruitslagen

 

CONDITIE

Er kúnnen soms abnormale bijgeluiden hoorbaar zijn bij een grote stuuruitslag bij temperaturen onder het vriespunt en een voertuig dat nog niet op bedrijfstemperatuur is.

OORZAAK

A) Meestal zijn het dan de banden die iets “verspringen” bij volledige stuuruitslag én vrieskou. Dit wordt veroorzaakt door de wielgeometrie en hardheid van het rubbercompound.

B) In sommige gevallen neemt de “stroperigheid” van het vet in de buitenste homokineet van de aandrijfas toe.

(1) Bij het over een grote hoek verdraaien van het stuurwiel verplaatsen de kogels van de buitenste homokineet zich in de groef van de buitenring.

(2) Als de “stroperigheid” van het vet door de lage temperatuur toeneemt kunnen de kogels niet soepel beginnen met rollen.

(3) Er treedt dan mogelijk stick-slip* op tussen de buitenring en de kogels van de buitenste homokineet als de kogels beginnen te rollen bij een té lage temperatuur.

*) Stick-slip: Dit is het verschijnsel dat er wrijving optreedt tussen schuivende oppervlakken, waardoor een schokkende beweging ontstaat.

AANPASSING?

A) Niet echt nodig. Betreft de intrinsieke eigenschappen van de betreffende banden. Indien men zich aan het geluid stoort eventueel laten monteren van een zachtere compound banden.

B) De Suzuki dealer kan controleren of het vet van de aandrijfassen voor vervanging in aanmerking komt maar de ervaring heeft inmiddels geleerd dat dat niet altijd het gewenste resultaat geeft omdat het toch meestal de banden blijken te zijn.

Dus: indien het probleem zich mocht voordoen, eerst de oorzaak bij de banden laten zoeken bij uw dealer.